Het beste voer na het kweekseizoen

Tijdens het kweekseizoen geven we onze vogels het beste eivoer en allerlei extra’s, zoals vitamines en mineralen, zodat ze zelf sterk blijven en sterke jongen groot kunnen brengen. Na het kweekseizoen stoppen veel vogelliefhebbers met deze voeding. Is dat verstandig? Wat is het beste voer voor uw vogels na het kweekseizoen?

Herstel na extra inspanning

Om de eerste vraag te beantwoorden: Nee, het is niet verstandig om uw vogel ineens voer te geven van mindere kwaliteit en mindere voedingswaarde. De periode waarin uw vogels jongen hebben grootgebracht is op zijn zachtst gezegd geen makkelijke periode geweest. Een vogel moet herstellen van de intensieve taak om een nestje vol hongerige snavels te voeden. Net als een sporter na een inspanning goede voeding nodig heeft, zo geldt dat ook voor zulke vogels.

De rui

De meeste vogels komen na het uitvliegen van de jongen in de rui. Afhankelijk van het soort ruit een vogel op zijn minst één keer per jaar. In die periode wordt het oude verendek vervangen door een nieuwe. Het is dan ook logisch dat de rui een periode is waarin uw vogels wel een beetje extra energie kunnen gebruiken.

EEN VOGEL RUIT OP ZIJN MINST 1 KEER PER JAAR

Voorbereiding op het volgende kweekseizoen

Nog een belangrijke reden waarom vogels nog steeds goede voeding nodig hebben, is het komende kweekseizoen. Een vogel die gezond en krachtig is, zal eerder sterk nageslacht voortbrengen. Investeren in een gezonde vogel gebeurt niet een paar weken voor het broedseizoen. Het is een proces dat het hele jaar duurt, zodat uw vogels altijd in topconditie zijn.

Bovendien heeft u uw vogels tijdens de kweek laten wennen aan extra voedingsrijk voer. Het zou onverstandig zijn daar ineens mee te stoppen. Goed voer is een investering in gezonde vogels en gezonde nakomelingen.

Het beste voer na het kweekseizoen

Dan komen we bij die belangrijke vraag: Wat is dan het beste voer na het kweekseizoen? Waarschijnlijk voelt u het antwoord al aankomen. Het beste voer is hetzelfde rijke eivoer dat u uw vogels het hele jaar geeft. Misschien zal uw vogel er in iets mindere mate gebruik van hoeven maken, maar dat neemt niet weg dat hij alle energie, alle vitamines en mineralen nodig heeft om aan te sterken en zich op te maken voor het nieuwe seizoen.

Ruim voer, voldoende bewegingsvrijheid

Soms zijn we zuinig als het gaat om het aanbieden van voer. In mijn volières bied ik de vogels ruim voer aan, zodat ze kunnen eten wanneer ze dat willen. Vogels zijn ons veel waard, dus waarom bezuinigen op hun voeding? Als uw vogels voldoende ruimte hebben om te bewegen en dus hun energie kwijt kunnen, zullen ze in goede conditie blijven omdat ze de juiste voeding in ruime mate aangeboden krijgen. U kunt heel makkelijk zien wat de goede hoeveelheid is aan wat er dagelijks overblijft.

Mijn eivoer

Ik heb al eerder uitgelegd waarom ik ervan overtuigd ben dat zelf eivoer maken beter is dan fabriekseivoer. U kunt dat teruglezen in mijn artikel Waarom hebben vogels eivoer nodig? Het recept dat ik gebruik is heel eenvoudig: 1 hardgekookt ei, 1 beschuit en 1 maatschep BreedPower Conditioner. Het geheel in de mixer fijnmalen en klaar is kees. U kunt makkelijk voor meerdere dagen maken en dan porties invriezen. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!