Kweekresultaten met de shamalijster

Nest shamalijsters

In het voorjaar heb ik een artikel geschreven over mijn grote trots: mijn koppels shamalijsters (of schamalijsters, wat u wilt) die bezig waren aan een heel succesvol broed- en kweekseizoen. Ik wil graag met u delen hoe het verder gegaan is en wat de uiteindelijke resultaten waren. Eerlijk gezegd doe ik dit verslag met trots én schaamte. Ik zal uitleggen waarom.

Nestjes met jongen

Vol trots vertelde ik u over een nest jonge shamalijsters. Het gekwetter waarmee ik verwelkomd werd als ik de volière binnenkwam. We zijn nu een paar maanden verder. In die tijd hebben de shamalijsters niet bepaald stilgezeten. De twee koppels hebben in totaal 16 jongen grootgebracht. Dat is een fenomenaal! Maar eerlijk gezegd had dat aantal nog groter kunnen zijn: zes jongen zijn namelijk overleden. Dat is de oorzaak van mijn schaamte.

Hitte en bloedluis

U kunt zich ongetwijfeld de hete weken in juli en augustus nog herinneren. In die periode had een koppel shamalijsters een nestje van zes jongen. Het was weer een prachtig gezicht! Een van de zes had helaas zijn nekje gebroken, maar bij de andere vijf was het aan mijn aandacht ontgaan dat ze bloedluis hadden.

Ze groeiden eerst voorspoedig, maar na een dag of vijf viel het me op dat ze wat suf en traag in het nest lagen. Ik dacht dat dat kwam door de hitte, maar toen ik mijn hand in het nest stak om te kijken, zat mijn hand onder de bloedluis. Natuurlijk heb ik direct actie ondernomen door een middel tegen bloedluis in te zetten, maar helaas was het voor deze jonge shama’s te laat.

Geleerd van mijn fouten

U begrijpt dat me dit niet nog een keer gaat overkomen. Inmiddels heb ik een zeer goed biologisch middel tegen bloedluis, waarmee ik dit in de toekomst zal kunnen voorkomen. Overigens zal ik dit middel binnenkort ook op de website aanbieden.

Succesvolle kweek

Deze tragische gebeurtenis neemt niet weg dat de kweek met de shamalijster dit jaar bijzonder succesvol was. In gesprekken met kwekers merk ik keer op keer op dat het niet makkelijk is om te kweken met deze zangvogel. Het probleem is in mijn ogen vaak de Hollandse zuinigheid: we kopen dure vogels, maar bezuinigen vervolgens op de voeding.

Daarom blijf ik mijn pleidooi houden over zelfgemaakt voer. Fabrieksvoer is prima, maar het is niet goed genoeg voor mijn vogels. Zo zie ik het, en ik zie mijn theorie bevestigd door de praktijk in mijn volières. Ik weet wat mijn vogels eten en zie hoe ze opgroeien tot sterke vogels. Het komt grotendeels door het voer. Heeft u daar ideeën over? Ik vind het altijd leuk met u daarover van gedachten te wisselen.

Shamalijsters en eivoer

Ik hoor u zeggen: ‘Maar shamalijsters eten toch geen eivoer?’ Dat klopt gedeeltelijk. In de kweekperiode heb ik pinky’s, buffalowormen, krekels en ook hermetia-poppen aan het eivoer toegevoegd. Die bepoeder ik van tevoren met Insectenstrooipoeder en Tagetes, zodat de shamalijster dit allemaal binnenkrijgt. Lees voor meer details over het voer het artikel Kweken met de shamalijster.

Op naar het volgende kweekseizoen

Ondertussen blijf ik mijn shama’s ruim voer aanbieden, zodat ze gezond en sterk het nieuwe broedseizoen in kunnen. Ik ben zeer benieuwd wat ik kan verwachten van volgend voorjaar. Ik houd u op de hoogte!