Kweken met de shamalijster

Shamalijster

Wat is de zang van de shamalijster betoverend! Ik geniet echt van de koppels die ik in een van mijn volières heb. Maar ik wilde meer: waarom niet kweken met deze zangvogel? Ik vertel u graag over mijn bevindingen, vooral wat ik heb veranderd aan hun voer. Onder andere: de toevoeging van wasmotten. Het bracht mij prachtige resultaten, maar niet zonder obstakels.

Wasmotten voor goede kweekresultaten

Eerst een waarschuwing over wasmotten: wasmotten zijn erg vet. Doe daar uw voordeel mee: het is namelijk een plus en een min van dit voedseldier. Maar uiteindelijk, na het nodige afstemmen en aanpassen, heb ik goede kweekresultaten met shamalijsters (of schamalijsters, wat u wilt), onder andere dankzij deze mot. Zij bieden in een cruciale fase net een beetje meer.

Te lang meelwormen

Vorige jaren ging ik – ik zeg het eerlijk – na de winter iets te naïef te werk: ik voerde mijn koppel shamalijsters te lang meelwormen en dergelijke. Deze voedseldieren had ik verrijkt door ze te bepoederen met insectenstrooipoeder. Ook had ik de meelwormen voedzamer gemaakt door ze een aantal dagen te laten leven op loopvoer voor meelwormen. Het gevolg was echter dat mijn mannen veel te fel werden en voortdurend achter de pop aanjoegen terwijl die er zogezegd nog helemaal niet klaar voor was.

Nieuwe aanpak

Dit jaar heb ik het anders aangepakt. Half februari ben ik praktisch helemaal gestopt met meelwormen. In ben mijn shamalijsters ander universeelvoer gaan voeren, aangevuld met mijn eigen recept. Het universeelvoer dat ik gebruik is zonder krekeltjes, gedroogde insecten, kleine gedroogde garnaaltjes etc. Eerlijk gezegd laten mijn vogels die elementen in het universeel voer toch altijd liggen, dus eigenlijk is dat zonde van het geld. Het universeelvoer dat ik nu gebruik geeft me waar voor mijn geld.

Mijn aanvulling op het voer bestaat uit een aantal eieren, een evenredige hoeveelheid BreedPower Conditioner en pinky’s en buffalowormen uit de diepvries (ik bepoeder die als ze half ontdooid zijn met insectenstrooipoeder). Van deze ingrediënten maak ik samen met het eivoer een rulle massa. Het eindresultaat verdeel ik in kleine porties en die doe ik in de diepvries of in de koelkast. In de koelkast bewaar ik het voer maximaal 3 dagen.

Het voeren doe ik meerdere keren per dag om bederf te voorkomen. Zeker als het warmer wordt is dat belangrijk. Ik wil graag dat mijn vogels altijd goed voer tot hun beschikking hebben.

De volière van de shamalijsters

Ik was erg benieuwd wat het resultaat zou zijn. U misschien ook! Maar eerst geef ik u graag een kleine impressie van de volière waarin mijn shamalijsters wonen. Hun thuis.

In deze volière (ongeveer 125 m2 groot) zitten heel wat koppels waar ik dagelijks van geniet: onder andere een koppel groene kardinalen, drie koppels baardmannen, een koppel blauwborsten (met 6 eieren om op te broeden), een koppel grote gele kwikstaarten, een koppel diadeemroodstaarten (zij hebben dit jaar al jongen gehad), een koppel mozambiquesijzen en een koppel magelaansijzen. Een bonte verzameling.

Het resultaat

Tussen al deze koppels maakten de shamalijsters een keurig nest. Kort daarna waren er vier eitjes en na ongeveer 14 dagen waren en drie jonge shamalijsters. Weer 14 dagen later zaten de jonge vogels ergens in de volière te schetteren dat het een lieve lust was. Elke keer als ik de volière binnenloop, word ik welkom geheten met een prachtig concert.

De wasmot

Terug naar de wasmot. Het eivoer dat ik de shamalijsters gaf, heb ik vanaf het moment dat er jongen waren aangevuld met in stukjes geknipte wasmotten. Zoals ik in het begin zei, zijn wasmotten vet en voedzaam: precies wat de shamalijsters en hun jongen kunnen gebruiken in deze fase. Bovendien is de wasmot een ware lekkernij voor de shamalijster. Maar let op: te veel is natuurlijk niet goed.

Verder heb ik extra calcium toegevoegd aan het voer, in verband met het risico op kromme teentjes.

Leerzaam en leuk

Voor mij was het weer een leerzaam en boeiend proces. Mijn conclusie: Ik moet goed blijven kijken naar wat ik mijn vogels geef. Met de juiste voeding (en wees niet te zuinig: beter een beetje weggooien dan een dode vogel), blijft de shamalijster een perfecte zang- en broedvogel. De wasmot geeft de shamalijster en zijn jongen net dat beetje extra wat ze nodig hebben in deze cruciale fase.

Vragen en of opmerkingen

Heeft u opmerkingen, andere ervaringen of vragen? Laat dan hieronder een bericht achter.

Dit bericht is gepost in Kweken. Bookmark de link.

Reacties zijn gesloten.