Waarom zijn extra vitamines belangrijk voor volièrevogels?

Als u gezond en bewust eet, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die u nodig heeft. Vitaminepillen of supplementen zijn daarom voor de meeste mensen niet nodig. Maar hoe zit dat met onze volièrevogels? Ik leg u graag uit waarom uw volièrevogels zeer gebaat zijn bij extra vitamines, vooral met het oog op het komende broedseizoen.

In januari lijkt het broedseizoen nog ver weg. Veel te vroeg in elk geval om te beginnen over vitamines, zoals E+Se en A-D3-E-C. Maar niets is minder waar. U kunt nu de basis leggen voor volle, gezonde nesten. Iets waar wij als liefhebbers natuurlijk naar uitkijken. Voordat ik u meer vertel over vitamines voor vogels, moet ik u eerst wat vertellen over vitamines voor mensen.

Toegevoegde vitamines voor mensen

In de winter zijn de dagen kort. Om een uur of 4 begint het al te schemeren. Als we thuiskomen gaan we lekker bij de centrale verwarming zitten om ons op te warmen. Of voor de verwenden onder ons: bij de open haard of allesbrander. Vervolgens zet moeder de vrouw of vader de man ons een lekker maaltje voor waar als het goed is alles in zit wat we nodig hebben. Doorgaans krijgen we genoeg binnen als we de schijf van vijf opnemen in onze maaltijden. Schreeuwende reclames van diverse winkels willen ons laten geloven dat het essentieel is om extra vitaminepillen in te nemen, maar als mensen hebben we dat normaal gesproken niet nodig omdat we bij een verstandige voedselkeus alle voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgen die we nodig hebben. U redt het prima zonder extra vitamines. Maar hoe zit het met uw volièrevogels?

Extra vitamines voor volièrevogels

Kort gezegd komt het hierop neer: uw volièrevogels hebben wel extra vitamines nodig. Zij hebben namelijk een andere situatie dan wij. Ze hebben niet een moeder of vader die erop toeziet dat ze gevarieerd eten krijgen dat alles bevat voor een goede weerstand en gezondheid. Schijf van vijf-voeding voor vogels. Bovendien kunnen vogels niet, zoals mensen, vitamine D aanmaken via de huid. Het is uw verantwoordelijkheid om oog te hebben voor de vitaminebehoefte van uw vogels! Voor de kleur, maar ook voor de weerstand.

Vitamine A-D3-E-C voorafgaand aan het broedseizoen

De korte dagen in de winter helpen uw vogels bepaald niet om voldoende weerstand (lees: conditie) op te bouwen voor de intensieve maanden die komen gaan. U zult, net als ik, altijd reikhalzend uitkijken naar mooie, volle nesten in het voorjaar. Maar dat is alleen mogelijk als uw vogels in topconditie zijn. Nogmaals, dat gaat niet vanzelf. Het is daarom niet onverstandig om regelmatig wat vitamine A-D3 door het drinkwater te doen. Of wat ik zelf ook wel doe: ik doe een beetje door het eivoer en over de levende meelwormen samen met wat insecten strooipoeder. Het is met name belangrijk vogels extra vitamines te geven als u ze binnenshuis houdt, ook als u speciale verlichting heeft aangeschaft voor uw vogels. Extra vitamine A-D3 is altijd een toevoeging.

Volle nesten: een verhaal uit de praktijk

Vorig jaar kregen we een reactie op een van onze blogs. Een kweker van Amerikaanse sijzen vertelde dat hij in de eerste broedronde veel onbevruchte eieren had. Op zich had hij het meeste goed gedaan. Maar via een bevriende kweker kreeg hij het advies om qua voeding het een en ander aan te passen. Namelijk 1. Het eivoer zelf te maken en 2. VitaPro E-Se door het drinkwater en of een beetje door het eivoer te mengen. Deze kweker liet later weten dat de tweede ronde totaal anders was dan de eerste: hij had mooie, grote nesten met gemiddeld 4 tot 5 eieren of zelfs nog meer! Dit voorbeeld is geen uitzondering. Het laat prachtig zien dat het kweken van mooie jongen en volle nesten niet gaat lukken zonder goede en gevarieerde verantwoorde voeding. 

Zelfkritiek

Dit pleidooi voor gevarieerde en verantwoorde voeding aangevuld met vitamines houd ik met enige zelfkritiek. Ik realiseer me maar al te goed dat kweken een leerproces is. Zo had ik vorig seizoen een nest met vijf jonge shamalijsters verloren door onachtzaamheid (te laat zag ik dat in hun nest bloedluis zat). U leest het verslag terug in het artikel: kweekresultaten met de shamalijster. Ik schaam me er nog voor, maar het is zoals het is. We maken allemaal wel eens fouten. Dat is niet erg, zolang we er maar van leren en onze ervaringen met elkaar delen. Terug naar de vitamines: het is onnodig om uw vogels een tekort aan vitamines te laten opbouwen!

Kweken begint ver voor het broedseizoen

Ik merk vaak dat vogelliefhebbers beginnen met kweken als de dagen merkbaar langer zijn geworden: maart, april of mei. Maar vergis u niet: het kweken begint veel eerder, al in januari of zelfs nog eerder. Gezonde sterke vogels geven gezonde, sterke jongen, waar wij trots op mogen zijn! Geef uw volièrevogels dus extra vitamines.

Verschillende vitamines

Natuurlijk mag u zelf weten welke vitamines u aan uw vogels geeft. Maar ik wil graag met u delen wat het voordeel is van de vitamines die we in onze webshop verkopen. En natuurlijk mag u altijd contact met me opnemen als u vragen heeft over het gebruik van deze vitamines. Eigenlijk vind ik het altijd leuk om over onze hobby te praten!

VitaPro A-D3-E-C

VitaPro A-D3-E-C vloeibaar is een uitgebalanceerde vloeibare vitamine-combinatie van de vetoplosbare vitaminen A-D3 en E met vitamine C als antioxidant. Het is speciaal ontwikkeld voor toevoeging via het drinkwater. Het helpt jonge vogels om het immuunsysteem te versterken tijdens stressperioden. Daarnaast biedt het ondersteuning bij recessieve vogels en bij de calciumopname. Vitamine A is de sleutel tot een gezond immuunsysteem en ondersteunt de celvorming.

VitaPro E+Se

VitaPro E+Se vloeibaar is speciaal ontwikkeld voor de kortetermijn supplementatie via het drinkwater en kan gebruikt worden voor zowel jonge vogels als broedvogels. Deze vitamine is bedoeld om de vruchtbaarheid te verbeteren.

Vragen of opmerkingen over vitamines?

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen over het gebruik van vitamines? Laat dan een opmerking achter. We vinden het ook altijd leuk om kweekverslagen te horen. U mag me natuurlijk ook altijd mailen of bellen. Tot gauw!