Waarom hebben vogels eivoer nodig?

Rode kardinaal

Vogeleigenaren vragen me vaak waarom vogels eivoer nodig hebben. Het antwoord is simpel: vogels in gevangenschap halen doorgaans niet voldoende voedingsstoffen uit het onderhoudsvoer dat ze krijgen, zoals zaden en insecten. Eivoer is een noodzakelijke aanvulling op het voer van in principe alle vogels, zoals onder andere kanaries, parkieten en Europese cultuurvogels. Het geeft uw vogel de extra vitamines, eiwitten, aminozuren die hij nodig heeft om gezond, mooi en sterk te worden.

Dat is de voornaamste reden waarom uw vogels eivoer nodig hebben. In dit artikel leggen we u graag wat meer uit over eivoer. Bijvoorbeeld dat door toevoeging van producten als Tagetes en Spirulina de kleurvorming positief word beïnvloed.

Wist u dit? U kunt eivoer zelf maken. Sterker nog: zelf gemaakt eivoer is vaak veel beter voor uw vogel. Lees er alles over in onze blog: Waarom je eigen eivoer maken?

Wanneer hebben vogels eivoer nodig?

 1. Eivoer als aanvulling
  Er zijn twee redenen waarom vogels naast onderhoudsvoer ook eivoer nodig hebben. Zoals in de inleiding werd gezegd, hebben vogels een aanvulling nodig op hun normale dieet. Dat geldt eigenlijk het hele jaar door. Geef daarom sowieso één keer per week eivoer.
  Uit zaden of insecten alleen haalt een vogel namelijk niet alle voedingsstoffen die hij nodig heeft. Via eivoer kunt u precies die elementen toevoegen die uw vogel nodig heeft. Dat is een geweldige manier om prachtige vogels te kweken.
 2. Eivoer in het broedseizoen
  Daarnaast heeft een vogel in bepaalde periodes extra energie nodig. Als uw vogels in broedconditie komen bijvoorbeeld. De vrouwtjes moeten dan eieren leggen, vaak zo’n 4 tot 6. Vergelijk die eieren eens met het formaat van de vogel. U begrijpt: daar is heel wat energie voor nodig. En dan hebben we het nog niet eens over de energie die een vogel nodig heeft om mooie veren te produceren.

Wist u dit? De meeste vogels komen in broedconditie als het langer dan 12 uur per dag licht is.

Voeding voor de jongen

Als de jongen er zijn, gaan vogels op zoek naar voedzaam voedsel, zoals eiwitrijke voeding. In de natuur is dat bijvoorbeeld rupsen, torretjes, spinnen et cetera. Maar onze gedomesticeerde vogels zoals kanaries, parkieten, enzovoort hebben dat zoeken afgeleerd. Zij geven het eivoer aan hun jongen.

Een vogel voert de jongen

Eivoer met diverse supplementen

Het mooie van zelf eivoer maken, is dat u het kunt afstemmen op de behoeften van uw vogels. U kunt daarbij denken aan extra vitaminen en mineralen voor meer energie en betere bevedering, maar ook aan kleurstoffen voor meer kleur. Hieronder staan een paar voorbeelden.

 • Eivoer met BreedPower
  In ons artikel over zelf eivoer maken, heb ik uitgelegd wat het voordeel is van onze BreedPower Conditioner. Dit supplement kunt u toevoegen aan uw eivoer om de nodige vitaminen, mineralen, aminozuren en sporenelementen toe te voegen. BreedPower heeft inmiddels kampioensvogels opgeleverd. Zie hiervoor het artikel Waarom je eigen eivoer maken?
 • Eivoer voor kleur
  Eivoer geeft ons als vogelliefhebbers ook de kans om aan ons zelfgemaakt eivoer elementen toe te voegen die onze vogels de beste en mooiste kleur geven. Wij gebruiken bijvoorbeeld Tagetes en Spirulina voor extra vitaminen en mineralen, maar ook om de natuurlijke kleuren te versterken. Ik zeg er direct bij dat Spirulina alleen natuurlijke kleurstoffen bevat (zoals beta-caroteen). Spirulina zorgt dus voor energieke vogels met mooie kleuren!
 • Als pure kleurversterker voor vogels zoals putters, bijeneters, kruisbekken, goudhaantjes en rozebuikgorzen enzovoort, bevelen wij Tagetes aan. Tagetes is een oranje-geel poeder dat gewonnen wordt uit Tagetes Erecta, ook wel bekend als Marigold of afrikaantje. Deze natuurlijke kleurintensivering heeft een bewezen werking.

U kunt uw creativiteit flink kwijt als u eivoer maakt voor uw vogels. Hieronder ziet u een paar voorbeelden van eivoer dat ik zelf maak voor mijn vogels. Zie voor meer inspiratie het eerder genoemde artikel over zelf eivoer maken.

Mooie en gezonde vogels

Door zulke elementen toe te voegen aan het eivoer, geeft u uw vogel wat hij nodig heeft om niet alleen gezond, maar ook mooi te worden. Want laten we eerlijk zijn: een vogel in gevangenschap heeft gewoon betere voeding nodig dan het standaardvoer dat wordt aangeboden. Eivoer kan hem net dat beetje extra geven. Maar dat extraatje maakt een vogel zoveel mooier!

Reacties zijn gesloten.