Wat is het verschil tussen paté en universeelvoer?

Universeelvoer of patee

Als u op internet gaat zoeken naar universeelvoer voor vogels, komt u op websites van verschillende leveranciers van universeelvoer. Daarnaast komt u ongetwijfeld ook vaak het woord paté tegen. Wat is nou precies het verschil tussen deze soorten vogelvoeding? Dat onderwerp houdt mij al een tijdje bezig, dus ik vertel u graag mijn bevindingen. Ik vertel u ook graag wat meer over goed universeelvoer.

Paté versus universeelvoer

In essentie is paté of patee hetzelfde als universeelvoer. Het enige is dat paté natuurlijk een stuk deftiger klinkt. Een beetje alsof u het op een toastje of een stokbroodje kunt smeren en ’s avonds bij een lekker rood wijntje kunt opeten. Kennelijk brengt het woord universeelvoer niet helemaal de boodschap over die wij als vogelliefhebbers zoeken in voer voor onze vogels. Want dat er een klein probleempje is met universeelvoer, dat is zeker. Ik zal het toelichten.

Het probleem met paté en universeelvoer

Op vogelmarkten (dat waren nog eens tijden) hadden we als vogelliefhebbers heerlijke discussies over universeelvoer. Wat voor ons een feit is: op zich zijn de verschillende soorten universeelvoer die er in ons land te koop zijn niet slecht. Maar toch is het ene universeelvoer het andere niet.

Een punt dat vaak naar voren kwam in gesprekken over universeelvoer, was de aanwezigheid van allerlei gedroogde insecten, besjes enzovoorts die onze vogels steevast laten liggen. Zoals daar zijn:

Gedroogde gammarus, hermetia, meelwormen, rivierkreeftjes, krekels en besjes.

Om te beginnen hebben deze gedroogde ingrediënten van universeelvoer nauwelijks voedingswaarde. Maar daarnaast, zoals ik al zei, blijven ze onaangeroerd in de bakjes liggen, wat zonde is. De vraag die zich daarom opdringt is:

Waarom worden deze insecten en besjes toegevoegd aan het universeelvoer? Het is waar dat het er mooier, completer en voedzamer uitziet. Maar dat geldt alleen voor mensen, want mijn vogels hebben er altijd maling aan gehad en uit de ervaringen die ik hoor van andere liefhebbers, reageren de meeste vogels niet anders op deze toevoegingen. Vogels zijn erg kieskeurig als het gaat om voeding.

Universeelvoer maar dan beter

Wij hebben ons de vraag gesteld: voor wie maken we universeelvoer: voor de vogeleigenaar, die graag voer aan zijn vogels geeft dat er mooi en authentiek uitziet? Of gewoon voor onze vogels? Het antwoord was duidelijk: het gaat om de aantrekkelijkheid en voedingswaarde voor onze vogels. Daarmee zijn we aan de slag gegaan. Het resultaat was ons eigen universeelvoer, dat 100% voedzaam is voor onze vogels.

Daarmee onderscheidt het zich van andere universeelvoeders. Daarom hebben wij het Universeel Plus genoemd. Maar eigenlijk vinden we dat alle universeelvoeding zo zou moeten zijn.

Universeel Plus

Universeel Plus

Mocht u het nog niet gebruikt hebben voor uw vogels, dan nodig ik u uit het eens te proberen. Onze Universeel Plus is een universeelvoer waar minimaal 30% insectenstrooipoeder aan toegevoegd is. Dat betekent op en top voedzaam. Ik zet graag een paar kenmerken van deze voeding voor u op een rij, rechtstreeks van het etiket overgenomen:

‘Verstrekking van dierlijke eiwitten voor onze insectenetende vogels bestaat vaak uit krekels, sprinkhanen, buffalowormen, meelwormen, moriowormen en of kleine knaagdieren. De gebruikte voedseldieren bevatten geen tot weinig vitaminen en mineralen en hebben een laag calciumgehalte. Onze voedseldieren hebben een beperkte voedingswaarde.

Avis Cibum Insectenstrooipoeder voorziet gemengd door onze Universeel Plus in alle voor onze vogels benodigde extra calcium, aminozuren, vitaminen, mineralen en sporenelementen met als extra toevoeging E gecertificeerd bloedplasma, vitamine A, vitamine K1, en K2 (bloedplasma zorgt voor extra spierweefsel en vlees, met als gevolg een forsere vogel en meer spieren).’

Universeelvoer zoals het hoort

Ik begon met de vraag: wat is het verschil tussen paté en universeelvoer? Maar eigenlijk is de vraag meer: wat is het verschil tussen de meeste universeelvoeders en onze Universeel Plus. Kort gezegd: onze Universeel Plus is gemaakt vanuit het standpunt van een op en top vogelliefhebber. Bestel het en u zult het merken.