Waarom je eigen eivoer maken?

Eivoer maken voor je vogels

Er zijn veel verschillende soorten eivoer op de markt. Het lijkt dus een kwestie van één uitkiezen en klaar is kees. Maar wij kregen het idee dat het eivoer uit de handel niet goed genoeg was voor onze vogels. Daarom zijn we zelf aan de slag gegaan. Wat blijkt? Zelf eivoer maken is beter, leuker én goedkoper. We delen graag onze bevindingen.

De kijk van leveranciers

De insteek van dit artikel is niet om aan te tonen dat eivoer van leveranciers niet goed is. Maar laten we eerlijk zijn: de diverse eivoeders die op de markt zijn, zijn in de eerste plaats gemaakt voor de handel. Dat betekent dat er goed gekeken is naar prijs-kwaliteitverhoudingen. Natuurlijk zijn er goede ingrediënten gebruikt om aan bepaalde eisen te voldoen, maar er is ook gekeken naar de kosten. Er moet natuurlijk wel aan verdiend kunnen worden.

De kijk van vogelliefhebbers

Voor ons is de kijk op eivoer totaal anders. Eivoeder maken is onderdeel van de hobby, net als de dagelijkse verzorging van onze vogels. Dat is toch heerlijk?

Daarnaast merkten we in gesprekken met kwekers op diverse vogelmarkten dat de meesten van hen naast eivoer van alles bijvoeren. Dat vinden wij apart. Dat zou niet nodig hoeven zijn!

Aan de slag met eigen eivoer

Wij gingen aan de slag: wij maakten ons eigen eivoer. Ik hoor u denken: ‘Dat kost toch heel veel tijd?’ Natuurlijk kost dat tijd. Maar je kunt het eivoer makkelijk in grote hoeveelheden maken en vervolgens kleinere porties invriezen. Zo heeft u steeds een portie voor het grijpen: even ontdooien en hup! Eigen eivoer is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. U heeft dan eerlijk eivoer zonder toevoegingen.

Het voordeel is verder dat u zelf helemaal weet en bepaalt wat u voert. Wij gebruiken in de broedperiode voor kleurintensivering bijvoorbeeld Tagetes, Spirulina of een eventuele andere kleurstof.

Onze ervaring: zelf eivoer maken is beter en goedkoper. Het maken, zien we als onderdeel van onze liefhebberij.

Eivoer van een wereldkampioen (Portugal 2020)

Veel kwekers gebruiken zelfgemaakt eivoer. We zijn eigenlijk best een beetje trots (heel erg trots zelfs) dat René Schonewille, een van de kampioenen van de Mondial 2020, eivoeder gebruikt met een van onze producten, Breed Power Conditioner. Om precies te zijn: hij won in Portugal twee keer goud en één keer brons. Op de Mondial in 2019 viel hij ook al in de prijzen. Het bevestigt wat onze bevinding is: zelf eivoer maken is het beste voor onze vogels.

Prijswinnaar op Mondial 2019
René Schonewille: prijswinnaar 2019, wereldkampioen 2020

Zelfgemaakt eivoeder

Benodigde tijd: 20 minuten.

Recept voor je eigen eivoer

 1. 1 ei

  (Kook het ei 12 minuten en pel het)

 2. 1 beschuit

  (Mag ook beschuitmeel zijn)

 3. 1 schep BreedPower Conditioner

  (Voeg een schep BreedPower toe)

 4. Maal het geheel fijn in een mixer

  Klaar is uw eigen eivoer!

Dit recept is makkelijk aan te passen voor grotere hoeveelheden door een veelvoud van de ingrediënten te nemen. U kunt ook naar behoeft elementen toevoegen, zoals insecten of wormen.

Variëren met het recept

Hieronder zie je eivoer dat ik zelf gemaakt heb en voer aan mijn vogels. Op de eerste twee foto’s ziet u eivoer (volgens bovenstaand recept) aangevuld met pinky’s en buffalowormen uit de diepvries. Die heb ik gedeeltelijk laten ontdooien, wat kleverig gemaakt met Calferol (vloeibare kalk), en bepoederd met insectenstrooipoeder. Samen met wat insectenpellets heb ik dit alles gemengd tot een rul en smakelijk geheel.

Ik geef deze mix aan mijn rode kardinalen, die afgelopen jaar volop jonkies hebben gehad, mede dankzij dit eivoer.

Op de derde en vierde foto ziet u het eivoer dat ik geef aan mijn jonge schamalijsters. In principe is dit eivoer gelijk aan de variant die ik aan mijn rode kardinalen geef, maar na een paar dagen maak ik weer nieuw eivoer en doe daar in stukjes geknipte wasmotten en krekels bij. Die bepoeder ik ook eerst met insectenstrooipoeder.

Het is heerlijk om op deze manier bezig te zijn met mijn liefhebberij en de vogels echt iets te geven wat goed voor ze is.

Er gaat niets boven eigen eivoer

Wij willen graag weten wat onze vogels binnenkrijgen. En natuurlijk dat ze het beste krijgen. Zelf eivoer maken is niet moeilijk en heeft veel voordelen. Avis Cibum maakt producten die in eerste instantie gemaakt zijn voor onze eigen vogels. Wij zeggen altijd: gemaakt door vogelliefhebbers en voor vogelliefhebbers!

Reacties zijn gesloten.