Hoe gebruik je een dunne kropnaald om jonge vogels te voeren?

Soms is het nodig om jonge vogels met de hand groot te brengen, bijvoorbeeld als de ouders er niet meer zijn. Een dunne kropnaald en voer voor handopfok zijn dan de oplossing. Hoe kunt u zo’n kropnaald gebruiken en hoe moet de voeding bereid worden? In dit artikel leest u ons stappenplan. Bent u niet zo’n lezer? Bekijk dan onze demonstratievideo.

Stap 1 | Bereid handopfok

Meng om te beginnen het voer (bijvoorbeeld Handopfok Extra Plus van Avis Cibum) met water. Roer het geheel goed en laat het indikken. Het is erg belangrijk dat de handopfok goed indikt, zodat het voer een (pap)structuur krijgt die goed door de voedernaald kan. Neem hiervoor de tijd en voeg eventueel wat water toe. Het beste is om het voer minimaal 2 à 3 uur in te laten weken.

Stap 2 | Vul de kropnaald

Neem de spuit en vul die aan de achterkant. Let op hoe het voer eruitziet: het mag best redelijk vloeibaar zijn, maar niet te nat. Als het voer opgezogen kan worden via de voorkant, is het te dun en zit er te veel water in verwerkt. In dat geval kunt u het beste iets droog handopfok toevoegen, zodat het voer iets minder vloeibaar wordt.

Vul de spuit aan de achterkant

Stap 3 | Voer de jonge vogels

Nu komt het leuke: het voeren van de vogels. In het begin moeten de vogels vaak wennen. Breng de kropnaald in de krop en spuit vervolgens heel voorzichtig wat voer in de krop. Wacht dan even en trek de voedernaald dan voorzichtig terug. De vogels zullen hier vrij snel aan wennen, zoals ook mooi te zien is in onze video. Ze zullen dan gaan bedelen om voer. In die situatie kunt u een beetje voer voor in de snavel brengen, zodat ze het zelf weg kunnen slikken.

Gebruik de kropnaald om de vogels te voeren

Handopfok Plus met kropnaald

Wij gebruiken onze Handopfok Extra Plus Extra om jonge vogels te voeren. Op dit moment hebben we een combinatiepakket met Handopfok voer én een kropnaald. Zo kunt u direct aan de slag. Wilt u graag advies over onze producten? Neem gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.